Wegański omlet z warzywami

Fanów wytrawnych śniadań na pewno ucieszy nasz nowy przepis na wegański omlet. Najlepiej smakuje podany na ciepło z lekko roztopionym, roślinnym serem i warzywami takimi jak brokuł i kukurydza. Jeśli preferujecie inne połączenia smakowe, to koniecznie spróbujcie omleta z roślinną wędliną i szczypiorkiem. Taki wegański omlet możecie zapakować do lunchboxa do szkoły czy pracy, ponieważ na zimno jest również wygodną i pożywną przekąską.

Sycący omlet bez jajek

Zarówno tradycyjny, jak i wegański omlet powinien być pożywny i sycić nas na długo. Wysoki udział białka w potrawie warunkuje dłuższe uczucie sytości. Dzięki zastosowaniu w przepisie roślinnego zamiennika jajka myEgg, uzyskujemy większą zawartość białka w omlecie niż w przypadku zastosowania siemienia lnianego czy banana. O zamiennikach jajek w roślinnych daniach możecie przeczytać w naszym wpisie: Co zamiast jajek — czyli, jak zastąpić jajka w wegańskiej kuchni?

Przepis na wegański omlet na słono

Składniki (przepis na 1 omlet):

  • 30g mąki pszennej typ 450
  • 100g Roślinny zamiennik jajka myEgg
  • 3g proszku do pieczenia
  • ok. 120g warzyw np. brokuł, cebula, kukurydza
  • sól, pieprz czarny
  • olej rzepakowy – do smażenia

Wykonanie:

  1. Brokuła rozdrobnić na małe różyczki i zblanszować: różyczki brokuła włożyć do wrzącej wody na ok. 3 minuty, a następnie zanurzyć je w zimnej wodzie z lodem do ostudzenia.
    Cebulę drobno pokroić.
    Na patelni rozgrzać olej i smażyć warzywa przez ok. 10 minut.

  2. W misce wymieszać myEgg, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać warzywa i ponownie wymieszać.

  3. Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju rzepakowego. Wlać ciasto, przykryć pokrywką i smażyć ok. 5 minut, aż się zarumieni z jednej strony, a na górze się „zetnie”. Omlet przewrócić i smażyć na drugiej stronie do zarumienienia.

Smaczneggo!

wegański omlet z myegg