Wegański omlet z warzywami
Fanów wytrawnych śniadań na pewno ucieszy nasz nowy przepis na wegański omlet. Najlepiej smakuje podany na ciepło z lekko roztopionym, roślinnym serem i warzywami takimi jak brokuł i kukurydza. Jeśli preferujecie inne połączenia smakowe, to koniecznie spróbujcie omleta z roślinną wędliną i szczypiorkiem. Taki wegański omlet możecie zapakować do lunchboxa do szkoły czy pracy, ponieważ na zimno jest również wygodną i pożywną przekąską.
Sycący omlet bez jajek
Zarówno tradycyjny, jak i wegański omlet powinien być pożywny i sycić nas na długo. Wysoki udział białka w potrawie warunkuje dłuższe uczucie sytości. Dzięki zastosowaniu w przepisie roślinnego zamiennika jajka myEgg, uzyskujemy większą zawartość białka w omlecie niż w przypadku zastosowania siemienia lnianego czy banana. O zamiennikach jajek w roślinnych daniach możecie przeczytać w naszym wpisie: Co zamiast jajek — czyli, jak zastąpić jajka w wegańskiej kuchni?
Przepis na wegański omlet na słono
Składniki (przepis na 1 omlet):
- 30g mąki pszennej typ 450
- 100g Roślinny zamiennik jajka myEgg
- 3g proszku do pieczenia
- ok. 120g warzyw np. brokuł, cebula, kukurydza
- sól, pieprz czarny
- olej rzepakowy – do smażenia
Wykonanie:
-
Brokuła rozdrobnić na małe różyczki i zblanszować: różyczki brokuła włożyć do wrzącej wody na ok. 3 minuty, a następnie zanurzyć je w zimnej wodzie z lodem do ostudzenia.
Cebulę drobno pokroić.
Na patelni rozgrzać olej i smażyć warzywa przez ok. 10 minut. -
W misce wymieszać myEgg, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i przyprawy. Dodać warzywa i ponownie wymieszać.
-
Na małej patelni rozgrzać łyżeczkę oleju rzepakowego. Wlać ciasto, przykryć pokrywką i smażyć ok. 5 minut, aż się zarumieni z jednej strony, a na górze się „zetnie”. Omlet przewrócić i smażyć na drugiej stronie do zarumienienia.
Smaczneggo!