Wegańska babka wielkanocna

Drożdżowa, wegańska babka wielkanocna to obowiązkowe ciasto na świątecznym stole. Zazwyczaj posypana cukrem pudrem lub oblana lukrem cytrynowym. Wypiekana w tradycyjnej, okrągłej formie z kominem i rowkami, które nadają jej charakterystyczny wzór. Przyozdobniona gałązkami bukszpanu lub baziami pięknie prezentuje się w wielkanocnym koszyczku. Jest zwieńczeniem tradycyjnego śniadania wielkanocnego i wybitnie komponuje się ze świeżo zaparzoną kawą.

Tradycyjna baba wielkanocna

W Polsce wypiek ten znany jest już od XV wieku. Tradycyjnie wypiekana w Wielki Piątek i spożywana na Wielkanoc po zakończeniu okresu Wielkiego Postu. Obecnie oprócz drożdżowej baby często wypiekane są również babki piaskowe. Baba piaskowa przygotowywana jest z 4 składników: mąki, masła, jaj i cukru w tych samych proporcjach, bez użycia drożdży. Na uwagę zasługuje również babka marmurkowa, której część ciasta zawiera dodatek kakao. Do formy wylewa się na zmianę jasne oraz ciemne ciasto, dzięki czemu po upieczeniu ciasta powstają piękne, biało-czarne wzory przypominające marmur. Wegańska babka wielkanocna na bazie tradycyjnego przepisu jest prosta w przygotowaniu. Poniżej przedstawiamy przepis na roślinną wersję drożdżowej baby.

Przepis – babka wielkanocna wegańska

Składniki (na 1 formę):

  • 220g mąki pszennej typ 450
  • 12g drożdży (świeżych)
  • 60g cukru białego
  • 140g napoju roślinnego np. sojowego
  • 100 g myEgg
  • 40g oleju rzepakowego
  • 50g rodzynek

Dodatkowo: cukier puder do posypania baby lub lukier cytrynowy.

Sposób wykonania:

Przygotować rozczyn z drożdży. Do małej miski dodać 10g cukru, 40 g lekko ciepłego napoju roślinnego oraz łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 10-15 minut.

W dużej misce wymieszać mąkę, pozostałą ilość cukru, przygotowany rozczyn, resztę napoju roślinnego i rozpocząć wyrabianie ciasta. Kiedt będzie już gładkie dodać olej oraz rodzynki. Wyrabiać ciasto przez 10 minut.

Odstawić przykryte do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie przełożyć do formy na babę i ponownie zostawić do wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto piec przez 30 min w 180°C (góra – dół).

Gotowe i wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać lukrem cytrynowym.

Smaczneggo!

baba wielkanocna z myegg