Co zamiast jajek — czyli, jak zastąpić jajka w wegańskiej kuchni?
Postanawiasz upiec ciasto w niedzielę niehandlową, a w lodówce nie masz jajek? A może spodziewasz się gości, którzy są na diecie wegańskiej lub mają alergię?
Na pewno zastanawiasz się wtedy, czy możesz upiec swoje ulubione ciasto bez tego składnika. Wiele osób nie wyobraża sobie zastąpienia jajek w przepisach, ponieważ od zawsze jest ono wpisane w historię cukiernictwa. Jeżeli należysz do tej grupy, to zapewne często zadajesz sobie pytanie: co zamiast jajek możesz dodać do ciasta, żeby Ci się upiekło?
Rola jajka w wypiekach
Dodatek jajka w puszystych wypiekach (np. takich jak biszkopt) sprawia, że ciasto staje się puszyste, pulchne i podczas pieczenia efektownie „wyrasta”. W przypadku ciasta kruchego lub spodu do tarty jajko pomaga połączyć suche składniki i nawilża ciasto. Jajko wykazuje również właściwości emulgujące, czyli pozwala na związanie się tłustych składników (np. masła, oleju) z wodnistymi (np. woda, mleko).
Jednakże istnieje wiele sposób na zamienienie jajka w słodkich wypiekach. Poniżej przedstawiamy kilka sprawdzonych metod na to, co możesz dać do ciasta zamiast jajek.
Jajko z siemienia lnianego
Siemię lniane (nasiona lnu zwyczajnego) to nasiona oleiste, które zawierają w sobie dużo substancji śluzowych. To właśnie dzięki nim jesteśmy w stanie stworzyć tzw. glutka z siemienia, który świetnie zastępuje jajko w wypiekach. Jak przygotować ten wegański zamiennik?
1 jajko = 1-2 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
Taką mieszankę odstawiamy na kilka minut (możemy ją przykryć wieczkiem) do utworzenia żelu. Polecana jest do puszystych ciast tj. biszkoptu, babeczek czy chleba.
Podobnie do siemienia lnianego możesz wykorzystać nasiona chia. Jedyną różnicą jest to, że chłoną one nieco więcej wody, dlatego przygotowując swój wegański zamiennik jajka, używaj nasiona chia z wodą w proporcji 1:3.
Ponadto warto wspomnieć, że zarówno siemię lniane, jak i nasiona chia dostarczają znaczące ilości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3. Ma to szczególne znaczenie w kontekście diety wegańskiej, w której inne źródła tego niezbędnego składnika (ryby i owoce morza) są wykluczone z codziennego jadłospisu.
Banan
Do ciasta najlepiej nadadzą się dojrzałe banany z żółtą skórką i ciemnymi plamami. Smaki i aromaty tego słodkiego owocu będą korzystne szczególnie w chlebku bananowym i muffinkach. Warto pamiętać, iż banana, jako zamiennik jajka należy odpowiednio przygotować. Wrzucenie go do ciasta i zmiksowanie nie przyniesie nam korzystnego efektu, ponieważ to właśnie papka bananowa charakteryzuje się kleistością i pozwala na połączenie pozostałych składników.
1 jajko = ½ banana
Banana rozgniatamy widelcem na papkę i dodajemy do składników.
Musy i przeciery
Oprócz banana możemy zastosować również inne owoce i warzywa w postaci przecierów. Do ciasta zamiast jajka najczęściej wykorzystywany jest mus jabłkowy, jednak równie dobrze sprawdzi się puree z dyni. Mus dyniowy polecamy szczególnie w aromatycznych ciastach z korzennymi przyprawami np. do ciasta marchewkowego z cynamonem. W wielu sklepach można zakupić gotowe musy w tubce, ale z łatwością możesz przygotować je samodzielnie w swoim domu.
1 jajko = 3 łyżki musu (60-70g)
Aquafaba
Aquafaba to zredukowany płyn, który pozostaje w garnku po ugotowaniu ciecierzycy lub innych nasion strączkowych. Terminem tym określa się również zalewę ciecierzycy w słoikach lub puszkach. Aquafaba daje się ubić na pianę i w połączeniu z cukrem może stanowić bazę do bezy. Podobnie jak jajka, spulchnia, skleja, łączy oraz tworzy emulsje. Tą właściwość uzyskuje dzięki swojemu składowi – zalewa z ciecierzycy to mieszanka białka i skrobi. Oprócz bezy można ją stosować do kremów czy musów.
1 jajko = 3 łyżki aquafaby
Jednym z trików kulinarnych, który może wpłynąć na zdrowotność Twojej wegańskiej diety, jest gotowanie wszystkich nasiona strączkowych bez przykrywki. Dlaczego? Podczas obróbki termicznej z nasion strączkowych uwalniane są związki o charakterze antyodżywczym (utrudniającym wchłanianie innych korzystnych składników). Dla uważnych kucharzy — jest to ta charakterystyczna pianka, która osadza się na ściankach garnka w trakcie gotowania strączków. Bez przykrywki substancje te uwalniane są wraz z parą wodną. Ma to kluczowe znaczenie, zwłaszcza wtedy, jeśli chcemy wykorzystać aquafabę. Gotuj bez przykrywki!
myEgg
Do ciasta zamiast jajka możesz również użyć roślinny zamiennik jaja myEgg. Sprawdzi się on zarówno do puszystych wypieków tj. biszkopt, jak i do kruchych ciastek. Można go wykorzystać również do przygotowania spodu do tarty owocowej lub wytrawnej np. quiche. Jest to najprostsze i najszybsze rozwiązanie w kuchni – wystarczy dodać odpowiednią ilość do pozostałych składników!
1 jajko = 50g myEgg (1/3 butelki)
Co zamiast jajek? — Zapomnij o problemie!
Jak widać, brak jajek w lodówce nie jest już powodem do rezygnacji z ulubionych wypieków. Można je zastąpić wieloma składnikami. Kluczem do udanego ciasta jest odpowiednie dobranie zamiennika i dobre chęci. Teraz, gdy ktoś zwróci się do Ciebie z pytaniem: co dać do ciasta zamiast jajek? – masz gotowe i sprawdzone rozwiązania.
Gdzie jeszcze ukrywają się jajka?
Warto również pamiętać, że jajka są często ukryte w produktach spożywczych, które początkowo nie kojarzą nam się właśnie z jajkami. Do tego typu produktów możemy zaliczyć makaron, majonez, musztardę, niektóre lody, a nawet pieczywo.
Właśnie dlatego warto uważnie czytać składy wszystkich produktów, które lądują na zakupach w Twoim koszyku i wybierać te, które są oznaczone jako wegańskie.
Oprócz tego możesz samodzielnie przygotować wegańskie zamienniki najpopularniejszych produktów. Poznaj nasze propozycje, tego co zamiast jajek możesz dodać do klasycznych przepisów.
Wegański majonez
Tradycyjny majonez to zemulgowany olej roślinny z dodatkiem żółtka (lub całego jajka) i przypraw. Samodzielnie w domu możesz zmodyfikować klasyczny przepis i zamiast jaja kurzego wykorzystać wegańskie jajka myEgg, odrobinę ulubione roślinnego napoju lub wegańskiej śmietanki.
Samodzielne przygotowanie majonezu w domu, daje Ci możliwość nie tylko lepszej kontroli z wegańskiego punktu widzenia, ale także z perspektywy jakości i wartości odżywczej tego, ukochanego przez wszystkich, kremowego dodatku. Eliminując jajka, eliminujesz również cholesterol. Dodatkowo jako bazę spróbuj wykorzystać wysokiej jakości olej lniany, aby przygotować wegańską bombę kwasów omega-3! Ponadto możesz dodać do swojego majonezu ulubione zioła i przyprawy, aby nadać mu dodatkowy smak i aromat.
Wegański majonez jest idealnym dodatkiem do kanapek, sałatek, dipów i wielu innych potraw. Co zamiast jajek? Nie tylko wegański, ale również zdrowszy zamiennik majonezu.
Smak jajka — bez jajka!
Chcemy przedstawić Ci jeszcze jeden trik, który jest wręcz niezastąpiony w wegańskiej. Słyszałeś kiedyś o czarnej soli, zwanej kala namak?
Ta odmiana soli charakteryzuje się wysoką zawartością związków siarki, które praktycznie 1:1 odwzorowują smak żółtka jaja kurzego. Ten składnik świetnie sprawdzi się do przygotowywania wszystkich wytrawnych potraw, w których smak jajka odgrywa kluczową rolę. Co zamiast jajek do sałatki jarzynowej, tofucznicy, czy wegańskiej szakszuki — zdecydowanie sól kala namak.
Pokochaj wegańską kuchnię
Wegańskie gotowanie może być naprawdę proste, przyjemne i przepyszne! Pomimo wykluczeń niektórych produktów możliwość zastosowania wegańskich zamienników daje ogromne pole do popisu. Poszerz jeszcze bardziej swoje horyzonty, zamów roślinne jajka myEgg i ciesz się zdrową i smaczną dietą bez produktów pochodzenia zwierzęcego.