Wegański mazurek brownie
Pięknie wygląda, a smakuje wyśmienicie – mazurek wegański. Tego wypieku nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Nazwa mogłaby sugerować, że to ciasto pochodzi z rejonu Mazur, jednakże przepis najprawdopodobniej przywędrował do naszego kraju z Turcji. Od XVII wieku mazurki wypiekane są w Polsce i stanowią nieodłączną część potraw wielkanocnych. Tradycyjne mazurki są niskie, o prostokątnym lub kwadratowym kształcie i obficie zdobione, co sprawia, że pełnią również funkcję dekoracyjną.
Mazurek wielkanocny
Mazurki wielkanocne tradycyjnie przyrządzane są na bazie ciasta kruchego, biszkoptowego lub orzechowego, natomiast z wierzchu oblewa się je słodką masą np. kajmakową, czekoladową, pomarańczową lub marmoladą. Mazurki charakteryzują się bogatym zdobieniem z suszonych owoców i orzechów. Często przyozdabia się je również lukrem umieszczając na nich wielkanocne hasła np. ,,Alleluja” lub rysując wiosenne bazie. Praktycznie w każdym domu przyrządza się je nieco inaczej. Poniżej prezentujemy wyjątkowy przepis na wegański mazurek brownie – na kruchym spodzie z intensywnie czekoladową masą brownie.
Przepis na wegański mazurek brownie
Sposób wykonania:
Kruche ciasto:
W misce wymieszać wszystkie składniki na kruche ciasto i szybko zagnieść. Zagniecione ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie, wyjąć z lodówki, rozwałkować i nadać porządany kształt np. prostokątny lub owalny w kształcie jajka. Ciasto powinno mieć grubość ok. 1-1,5cm. Ciasto umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec 10 minut w 180°C.
Masa czekoladowa:
Czekoladę połamać, rozpuścić całkowicie w kąpieli wodnej i ostudzić. W misce utrzeć 200g myEgg z cukrem, dodać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
Do masy powoli dodawać mąkę i zmielone migdały cały czas ucierając.
Masę czekoladową rozprowadzić na wstępnie podpieczonym kruchym spodzie i ponownie włożyć do piekarnika na 10 min (180°C).
Po upieczeniu mazurka udekorować bakaliami i pozostawić do wystygnięcia.
Smaczneggo!