Chrupiące wegańskie gofry

Wegańskie gofry to przysmak nie tylko dla dzieci, ale dla wszystkich, którzy mają ochotę na słodką rozpustę. Dla wielu osób gofry to obowiązkowy wakacyjny smakołyk, najczęściej kupowany z budki nad morzem. Z cukrem pudrem, bitą śmietaną i sezonowymi owocami lub dżemem będą idealne nie tylko na deser, ale sprawdzą się również jako wystawne, weekendowe śniadanie.

Idealne gofry bez mleka i bez jajek

Czy da się przygotować wegańskie gofry bez dodatku mleka i jaj? Jest to banalnie proste! Sekretem jest zastosowanie dobrego spoiwa do ciasta – roślinnego zamiennika jajka myEgg. Dzięki niemu gofry po upieczeniu nie kruszą się, a jednocześnie są puszyste. Jeśli chcecie, aby wasze gofry były chrupiące, po upieczeniu zostawcie je do wystygnięcia na kratce. Gofry można również mrozić, więc jeśli przygotowaliście więcej porcji, to śmiało możecie umieścić je w woreczku strunowym i zamrozić. Dzięki temu, jeśli najdzie was ochota na coś słodkiego, możecie szybko odgrzać gofry w gofrownicy bez wcześniejszego rozmrażania. Poniżej podajemy prosty i sprawdzony przepis na chrupiące wegańskie gofry.

Przepis na wegańskie gofry

Składniki (przepis na 5-6 porcji):

  • 210g mąki pszennej typ 450
  • 150g Roślinny zamiennik jajka myEgg
  • 50g cukru
  • 8g proszku do pieczenia
  • 170g napoju roślinnego np. sojowego
  • 85g oleju rzepakowego
  • 10g ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać suche składniki, tj. mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia oraz sól.

  2. W mniejszej misce wymieszać myEgg, napój roślinny, olej oraz ekstrakt waniliowy. Mokre składniki przelać do suchych i wymieszać na gładką masę za pomocą miksera lub rózgi kuchennej.

  3. Płytki gofrownicy delikatnie wysmarować olejem i rozgrzać. Za pomocą chochli nakładać porcje ciasta na rozgrzane płytki.
    Gofry piec przez ok. 4 minuty (w zależności od mocy urządzenia), aż nabiorą koloru złoto-brązowego.

  4. Gotowe gofry przełożyć na kratkę do wypieków, aby lekko ostygły i stały się chrupkie. 

Wegańskie gofry podawać ze świeżymi owocami, konfiturą, bitą śmietaną lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smaczneggo!

wegańskie gofry z myegg