Włoski makaron bez jajek

Kuchnia włoska ma wielu swoich zwolenników i dla wielu marzy się włoski makaron bez jajek. Jest on jednym z podstawowych elementów tej kuchni. Dania na bazie makaronu cenione są nie tylko ze względu na smak, ale również na prostotę ich przygotowania. W sklepach półki uginają się od różnorodnych kształtów i rodzajów makaronów. Dla miłośników domowej kuchni polecamy przygotowanie włoskiego makaronu od zera.

Domowy makaron

Do samodzielnego przygotowania makaronu przydatna będzie maszynka do krojenia makaronu. Dzięki niej w bardzo prosty sposób można uzyskać ciasto do makaronu o odpowiedniej grubości. Stosując odpowiednią krajalnicę można wyprodukować makaron o pożądanym kształcie np. tagliatelle czy spaghetti. Na rynku znajdziecie automatyczne oraz w nieco niższej cenie – ręczne maszynki do makaronu.

Makaron domowej produkcji można też przygotować bez używania dedykowanych urządzeń. Wystarczy, że gotowe ciasto rozwałkujesz cienko na stolnicy, a następnie za pomocą noża wytniesz wymarzony kształt klusek. Ręcznie wycinany makaron będzie pasował do zup np. do rosołu, pomidorowej, a nawet do zupy owocowej.

Gotowy domowy makaron można ususzyć np. w suszarce do grzybów, piekarniku lub rozłożony na stolnicy. Jest to świetny sposób na przechowywanie pozostałego makaronu. Można po niego sięgnąć kiedy dopadnie nas głód i ugotować tak jak klasyczny makaron ze sklepu.

Przepis na domowy, włoski makaron bez jajek

Składniki:

  • 100g mąki pszennej typ 00
  • 2,5g soli
  • 60g myEgg

Podstawowa zasada produkcji włoskiego makaronu jest taka, że na każde 100g mąki przypada 1 jajko (odpowiednio 50-60g myEgg).

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać wszystkie składniki. Następnie wyrobić masę i zagniatać ok. 15 minut na stolnicy. Ciasto zawinąć w folię i odstawić do lodówki na 24 godziny.
  2. Po tym czasie wyjąć ciasto i zagniatać ok. 5 minut. Za pomocą maszynki do makaronu rozwałkować ciasto do pożądanej grubości, a następnie wyciąć kształty, np. tagliatelle.
  3. Makaron gotować 2 minuty w osolonym wrzątku. Gotowy makaron podawać z pesto, oliwą, np. aglio e olio lub innym sosem.

Smaczneggo!

domowy makaron bez jajek na talerzu