Tarta wegańska

Tarta wegańska – quiche, która świetnie sprawdzi się jako lekki obiad lub wytrawna przekąska. Oryginalny przepis wywodzi się z kuchni francuskiej, gdzie podawany jest jako ciepła przystawka. Wypiek ten składa się z kruchego, słonego ciasta oraz wytrawnego nadzienia zalanego masą jajeczną. Danie te jest bardzo wdzięczne, ponieważ do nadzienia możemy wrzucić wszystko co mamy pod ręką. Najczęściej nadzienie zawiera mięso np. boczek, ser, warzywa oraz przyprawy. Istnieją również wersje rybne np. ze szpinakiem i wędzonym łososiem i wegetariańskie np. z grzybami.

Quiche, czyli wytrawna tarta wegańska

Wykonanie wegańskiej wersji quiche nie jest problematyczne. Do nadzienia możecie wykorzystać różne rodzaje warzyw np. brokuła, paprykę, bakłażana, cukinię, szpinak czy suszone pomidory. Warto również dodać roślinny zamiennik twardego sera np. o smaku goudy. Do kruchego ciasta oraz do sosu, którym zalewa się nadzienie świetnie sprawdzi się nasz roślinny zamiennik jajka myEgg. Nie tylko połączy składniki, ale również nada tarcie pożądanego, jajecznego smaku. Do masy jajecznej możecie dodać również wegańską śmietankę lub napój roślinny np. sojowy.

Stosując małe foremki do ciasta przygotujecie eleganckie mini porcje, które fantastycznie prezentują się na przyjęciach.

Przepis na wegański quiche ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Składniki (przepis dla 1  tartę o śr. 25cm):

Składniki na kruche ciasto:

  • 400g mąki krupczatki typ 500
  • 200g margaryny roślinnej
  • 4g soli
  • 50g myEgg

Pozostałe składniki:

  • 250g świeżego szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 250g myEgg
  • 100g sera roślinnego o smaku Goudy
  • 15g mąki pszennej typ 450
  • 100g śmietanki sojowej lub napoju roślinnego
  • 50g suszonych pomidorów w oleju

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować kruche ciasto: Wszystkie składniki zagnieść ze sobą. Uformować spłaszczoną kulę. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 1 godzinę. Ciasto wyłożyć na formę do pieczenia (zalecana perforowana o średnicy 25 cm).  Upiec wstępnie spód (piekarnik góra – dół; 200°C; 10 min).
  2. Przygotować masę: Roślinny ser zetrzeć na drobnych oczkach. W misce wymieszać myEgg, śmietankę roślinną (lub napój roślinny), mąkę pszenną i starty wegański ser. Szpinak usmażyć na oliwie z posiekanym czosnkiem. Suszone pomidory posiekać. Szpinak i suszone pomidory wymieszać z masą jajową.
  3. Masę wyłożyć na wstępnie podpieczony spód. Piec 60 min 170°C w piekarniku góra – dół. Quiche można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smaczneggo!

tarta wegańska quiche z brokułem