Puszyste pancakes bez jajek

Nazwa „amerykański naleśnik” lub „amerykański placek” może budzić zdezorientowanie. Czy chodzi o cienkie naleśniki, do których możemy włożyć nadzienie? Czy o stos racuchów znanych nam dobrze z amerykańskich filmów? W celu odróżnienia tych wybornych potraw stosuje się nazwę pancakes, które określają małe, pulchne, miękkie placki. Pankejki najczęściej spożywane są na pierwsze śniadanie, jednak śmiało można je zabrać ze sobą do szkoły czy pracy w celu konsumpcji podczas przerwy. Forma podania tych placków, smak i ich puszystość sprawia, iż są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale i dorosłych. Ale czy można przygotować tak samo pyszne pancakes bez jajek?

Roślinne placki dla każdego

Kiedy myślimy o pancakes, przed oczami mamy obraz dużego stosu placków z kostką masła na szczycie, obficie polanych syropem klonowym. Klasyczny przepis bazuje na mące, mleku, jajkach, środku spulchniającym np. sodzie oczyszczonej oraz dodatkach smakowych. Wegańskie pancakes można przygotować zamieniając mleko na napój roślinny np. sojowy czy owsiany oraz stosując roślinny zamiennik jajka myEgg. Przepis na placki można zmodyfikować dodając do ciasta owoce np. jagody czy kawałki czekolady. Syrop klonowy można zamienić na syrop z agawy, syrop z daktyli lub inny słodki sos. Osoby budujące masę mięśniową często dodają do ciasta odżywkę białkową w celu zwiększenia zawartości białka w posiłku. Puszyste, roślinne pancakes bez jajek to znakomity wybór na śniadanie!

Przepis na pancakes bez jajek

Składniki (przepis dla 1-2 osób):

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki Roślinny zamiennik jajka myEgg
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki neutralnego oleju (np. rzepakowy)
  • ¼ – ½ szklanki napoju sojowego do uzyskania odpowiedniej konsystencji
  • Olej do smażenia

    Warto zastosować patelnię z nieprzywierającą powłoką.

Wykonanie:

  1. W misce wymieszać suche składniki (mąka, proszek do pieczenia, cukier, sól).
  2. Dodać myEgg, ekstrakt waniliowy, olej i wymieszać.
  3. W trakcie mieszania dodawać napój sojowy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
  4. Na rozgrzanej patelni rozsmarować odrobinę oleju lub użyć oleju w spray’u. Wylać porcje placków na patelnię i smażyć około 1-2 minut z każdej strony.

Podawać z owocami sezonowymi, syropem klonowym lub innymi ulubionymi dodatkami.

Smaczneggo!

pankejki bez jaj