Dlaczego weganie nie jedzą jajek? — raz na zawsze wyjaśnijmy tę kwestię

Jeśli jesteś na diecie wegańskiej, zastanawiasz się nad rozpoczęciem tego stylu życia lub tylko chcesz się doedukować — jesteś w odpowiednim miejscu. Dowiedz się, dlaczego weganie nie jedzą jajek i jak wpływa to na ich zdrowie. Zaczynajmy!

Czym jest dieta wegańska?

Najpierw zacznijmy od podstaw. Czym właściwie jest dieta wegańska?

Kiedy słyszymy o jakiejkolwiek „diecie” najczęściej pierwsze skojarzenie, jakie przychodzi nam na myśl, to odchudzanie. Chcemy podkreślić, że wegański sposób odżywiania nie ma nic wspólnego z „magicznymi dietami cud”, które mają na celu głównie utratę nadmiernej masy ciała.

Dieta wegańska to sposób odżywiania, który wyklucza z codziennego jadłospisu wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego. W odróżnieniu od diety wegetariańskiej nie jest to tylko mięso, ale także wszystkie produkty mleczne, jaja, a nawet miód.
Wegański jadłospis opiera się na produktach roślinnych — warzywach, owocach, zbożach, nasionach roślin strączkowych, orzechach, pestkach, nasionach i tłuszczach roślinnych.

Podstawy wegańskiej diety

Aby czerpać liczne korzyści z wykluczenia z diety wszystkich produktów odzwierzęcych, każdy weganin w pierwszej kolejności powinien zadbać o prawidłowe zbilansowanie codziennego jadłospisu.

Dieta wegańska musi zapewniać odpowiednią ilość wszystkich niezbędnych składników odżywczych. Mamy na myśli nie tylko białka, węglowodany i tłuszcze, ale także wszystkie witaminy i składniki mineralne. Czy wykluczenie z menu produktów odzwierzęcych jest możliwe? Oczywiście, że tak. Należy jednak podejść do tematu świadomie i odpowiednio dobierać i łączyć ze sobą produkty wchodzące w skład naszych posiłków.

Jak dostarczyć białko w diecie wegańskiej?

Tematem budzącym wiele kontrowersji w kontekście praktykowania wegańskiego stylu życia jest odpowiednie spożycie białka. Źródłem białka w klasycznej diecie są głównie mięso, jaja i nabiał — czyli produkty, które każdy weganin omija szerokim łukiem.

Na szczęście wszystkie informacje o tym, że roślinne produkty nie są w stanie spełnić zapotrzebowania organizmu na białko to MITY!
Z odpowiednim planowaniem diety, możliwe jest dostarczenie organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów, które są kluczowe do budowania mięśni i zachowania pełni zdrowia.

Białko pochodzenia roślinnego jest tak samo przyswajalne, jak białko zwierzęce, jednak wiele kontrowersji związanych z białkiem w wegańskiej diecie związanych jest z niewystarczającą ilością aminokwasów egzogennych w poszczególnych produktach roślinnych. Nie oznacza to jednak, że organizm nie będzie w stanie odpowiednio wykorzystać białka roślinnego. Aby zapobiegać niedoborom, należy prawidłowo komponować posiłki, dbać o urozmaicenie diety i łączyć ze sobą produkty roślinne, które będą wzajemnie uzupełniały się o brakujące aminokwasy. Jak to robić?

Łącz nasiona roślin strączkowych i produkty zbożowe

Orzechy i nasiona są bogate w białko, ale także w tłuszcze. Połączenie ich z produktami zbożowymi lub owocami zapewnia dostarczenie pełnowartościowego białka, a także błonnika i innych składników odżywczych.

Przykłady: musli z orzechami i owocami, sałatka ze szpinakiem, orzechami i truskawkami, jogurt z pestkami dyni i granolą.

Spożywaj produkty sojowe

Produkty sojowe, takie jak tofu, tempeh, mleko sojowe lub fasolka edamame, są bogate w białko i dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów. Można je spożywać w różnych formach, jako dodatek do sałatek lub zup, smarować na chlebie, lub używać jako zamiennik mięsa, czy jaj.

Przykłady: Tofu i warzywami, smoothie na mleku sojowym, sałatka z edamame.

Szukaj roślinnych zamienników

Możesz pójść o krok dalej i ułatwić sobie zdanie komponowania posiłków bogatych w pełnowartościowe białka. Wegańskie jajka myEgg, dzięki odpowiednio dobranym składnikom dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów, dzięki czemu Twój organizm bez problemu w pełni je przyswoi. W składzie myEgg znajdują się różne źródła białka roślinnego — nasiona konopii i nasiona grochu. Profile aminokwasowe obu tych źródeł wzajemnie się uzupełniają i tworzą białko, które odwzorowuje białko pochodzące z jaja kurzego. Szybko, smacznie, zdrowo i wegańsko!

Pamiętaj, że możesz łączyć aminokwasy nie tylko w perspektywie jednego posiłku, ale także w perspektywie całodziennego jadłospisu. Nie wpłynie to na stopień przyswojenia białka i znacząco ułatwi planowanie pełnowartościowej wegańskiej diety.

Postaw na różnorodność!

Dlaczego weganie nie jedzą jajek?

Odnosząc się do podstaw diety wegańskiej, które opisaliśmy powyżej, odpowiedź na to pytanie powinna być bardzo prosta — są one produktami pochodzenia zwierzęcego. Kropka.

Niejeden weganin z całą pewnością nieraz zakończył w ten sposób dyskusję, z kimś, kto próbował namówić go na powrót do standardowej diety. Kierując się zasadami wegańskiej stylu życia, w tym momencie dyskusja powinna się zakończyć, jednak spokojnie — postanowiliśmy bardziej rozwinąć ten temat i poruszyć wiele kwestii, które wpływają na powody wykluczenie jajek z wegańskiego jadłospisu. Mamy nadzieję, że uda się nam przekonać Cię (albo Ciebie — weganinie — upewnić), że naprawdę warto szukać alternatyw i zamienników dla kurzych jajek.

Dlaczego weganie nie jedzą jajek? — 4 powody, które na pewno Cię przekonają

Jajka to jedna z najbardziej popularnych składników diety na całym świecie. Chociaż jajka są bogate w wiele cennych składników odżywczych, niektórzy ludzie, w tym głównie weganie, wybierają, ich wykluczenie z codziennej diety. Dlaczego weganie nie jedzą jajek? Przyjrzyjmy się dokładniej tej kwestii.

Etyka i moralność

Dla wielu wegan decyzja o nie jedzeniu jajek wynika przede wszystkim z etycznych i moralnych obaw. To, w jakim kierunku rozwinął się hodowlany przemysł jajek, naprawdę może szokować. Nas równie mocno przeraża fakt, że wciąż wiele osób kompletnie nie zdaje sobie z tego sprawy. Co stoi za pudełkami pełnymi jajek, które w taki prosty sposób możesz wrzucić do koszyka na zakupach?

Po pierwsze — jajka najczęściej pochodzą od kur, które są przemysłowo hodowane w ciasnych klatkach bez dostępu do naturalnego światła słonecznego lub otwartej przestrzeni.

Po drugie — w wielu przypadkach klatki te są tak małe, że nie pozwalają zwierzęciu na zmianę pozycji, a nawet na najmniejszy ruch.

Na jajkach dostępnych w sklepach możemy odczytać różnego rodzaju oznaczenia, które mogą informować nas o warunkach, w jakich hodowane są kury. Jednak po trzecie — wciąż istnieje wiele luk w prawie, które pozwalają na liczne uchybienia i nieprawidłowości w hodowli zwierząt. Rezygnacja z jedzenia jajek to sposób na ochronę zwierząt i walkę z okrucieństwem.

Zdrowie

Wiele osób powie, że jajka są bogate w wiele cennych składników odżywczych, do których możemy zaliczyć pełnowartościowe (wzorcowe) białko, witaminy A i D, selen i cholinę. Jednak z drugie strony jaja kurze są również bardzo bogate w cholesterol. Cholesterol jest substancją, która przy zbyt wysokich stężeniach w surowicy krwi może prowadzić do licznych chorób serca i innych zaburzeń związanych z układem krążenia, a w konsekwencji do zawału lub udaru.

U podstawy diety wegańskiej leżą tłuszcze pochodzenia roślinnego, a co za tym idzie wręcz całkowite wykluczenie spożycia cholesterolu. W porównaniu do osób praktykujących dietę tradycyjną weganie często mogą pochwalić się znacznie lepszą kontrolą gospodarki lipidowej, a tym samym znacznie mniejszym ryzykiem wystąpienia zaburzeń ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Czy wiesz, że możesz cieszyć się smakiem i wartościami odżywczymi jajek bez obaw o cholesterol? Spróbuj naszej propozycji myEgg!

Zróżnicowana dieta i alternatywy roślinne

Weganie kierują się zasadą, że ich dieta powinna być zrównoważona i opierać się na roślinnych źródłach białka, węglowodanów i tłuszczów. Weganie mają wiele alternatywnych źródeł białka, które oprócz podstawowych makroskładników dostarczają szereg innych składników odżywczych.
Wiele roślinnych produktów może zastąpić jaja w różnych przepisach. Zaczynając wymienianie propozycji od typowych wegańskich zamienników jajek i kończąc na bananach, nasionach chia czy siemieniu lnianym. Wegańska kuchnia jest pełna różnych alternatyw dla tradycyjnych potraw, które zwykle zawierają jaja, takich jak omlety, naleśniki, muffiny, ciasta i inne wypieki.

W jadłospisie przeciętnego Polaka jajka pojawiają się bardzo często, a przez brak zróżnicowania diety może wiązać się to z ograniczeniem spożycia niezbędnych witamin i składników mineralnych, których w wegańskiej diecie z całą pewnością nie brakuje.

Środowisko

Nie da się ukryć, że alternatywy roślinne są również bardziej przyjazne dla środowiska niż produkcja jaj. Hodowla drobiu, w tym kur niosek, wymaga dużych ilości wody, paszy i energii. Produkcja jaj jest związana z emisją gazów cieplarnianych i zanieczyszczeniem środowiska. Idąc dalej, nie tylko sama hodowla kur negatywnie wpływa na środowisko. Zwierzęta karmione paszą, które często jest produkowana w sposób niezrównoważony, co prowadzi do jeszcze większej emisji gazów cieplarnianych. Rezygnacja z jajek to sposób na zmniejszenie śladu węglowego i ochronę środowiska naturalnego.

Weganie, którzy dbają o środowisko, zwykle wybierają bardziej zrównoważone opcje żywieniowe. Wegańskie zamienniki jajek mogą dostarczyć tych samych ilości białka i innych składników odżywczych, przy znacznie mniejszym oddziaływaniu na środowisko.

Bądź WEGE — zadbaj o zdrowie i środowisko

Nadal masz wątpliwości, dlaczego weganie nie jedzą jajek?

Wykluczenie jajek z codziennej diety może przynieść naprawdę wiele korzyści. Nie tylko dla Ciebie, ale dla całej planety. Mamy nadzieję, że udało nam się chociaż trochę poszerzyć Twoją świadomość dotyczącą korzyści wyeliminowania kurzych jaj z menu.

Jeśli nie, ostatnim argumentem z całą pewnością będzie jakość, smak i wygoda myEgg — koniecznie spróbuj, a na pewno pozbędziesz się wszelkich wątpliwości.