Naleśniki bez jajek
Zrobienie bezjajecznych naleśników dla wielu osób wydaje się niewykonalne. Strach przed rozwaleniem placka przy przewracaniu, przywieraniem do patelni jest w pełni uzasadniony, szczególnie kiedy chcemy zjeść pyszne i szykowne śniadanie. Okazuje się, że nie ma się czego obawiać. Nie musimy być mistrzami kuchni i wymachiwania patelnią, aby wykonać nasz ulubiony, choć zmodyfikowany przepis. Jak więc usmażyć idealne, elastyczne naleśniki bez jajek?
Co zamiast jajka?
Z pewnością weganie, alergicy oraz osoby w kryzysie pustej lodówki musiały wiele razy improwizować w kuchni w celu przygotowania śniadania. Jajko wydaje się być niezastąpionym składnikiem placków i naleśników, jednak myEgg świetnie sprawdza się w tych potrawach. Nasz roślinny substytut jaja jest wyśmienitym spoiwem ciasta i sprawia, że jest ono jednocześnie wytrzymałe i elastyczne. Dodatkowo jest wybitnie prosty w użyciu – wystarczy dodać go do pozostałych składników ciasta i zblendować.
Przepis na naleśniki bez jajek
Składniki (ok. 12 sztuk)::
- 100 g Roślinny zamiennik jajka myEgg
- 350g napoju roślinnego (np. owsianego)
- 185g mąki pszennej typ 500
- 10g cukru
- 4g soli
Dodatkowo: Olej do delikatnego posmarowania patelni przy smażeniu naleśników.
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze do uzyskania gładkiego ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj nieco mąki do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Rozgrzać patelnię do naleśników. Za pomocą pędzelka silikonowego lub oleju w sprayu, delikatnie nasmarować patelnię olejem.
Za pomocą chochli wylać porcję ciasta na patelnię i smażyć z obu stron.
Podawaj na słodko (np. z twarożkiem z nerkowców i owocami) lub na słono (np. ze szpinakiem i pieczarkami).
Smaczneggo!